Verksted

DET FARLIGE HØSTMØRKET

2018-01-19

Du skal alltid ha blikket på veien når du sitter bak rattet. I høstmørket er det viktigere enn noensinne. Livsviktig.

Det er en regntung høstkveld. Sikten er dårlig. Den mørke asfalten sluker lyset. Vindusviskerne går som besatt. Veien mangler fortau. Plutselig blir du oppmerksom på den mørkkledde fotgjengeren. Du svinger unna, i siste liten. Kan ikke folk bruke refleks, tenker du. 

Mange vil kjenne seg igjen i denne situasjonen. Overgangen fra lyse sommerkvelder til mørke høstkvelder endrer kjøreforholdene. Det ideelle ville ha vært om fotgjengere unngikk mørke klær og at alle brukte refleks. Og at det var fortau overalt. Og det beste hadde vært at regnet ikke hadde høljet ned. 

Men dette er forhold du som bilfører ikke kan påvirke. Det eneste du kan gjøre noe med er kjøringen din og kjøretøyet. Mer enn noensinne er det viktig å være konsentrert om kjøringen. Noen tekster og leser meldinger bak rattet. Snakker i mobil eller "snapper". Det er ikke lov. Som oftest går det bra. Men dropp disse uvanene! De kan få katastrofale følger. Ikke minst når kjøreforholdene er vanskelige. 

Så er det tre sjekkpunkt du kan ta:

  • Kontroller vindusviskerne. Etterlater viskerne den minste stripe på ruten, er det på tide å skifte. 
  • Undersøk at mønsterdybden på dekkene er tilstrekkelig. Bremselengden forlenges på våt vei. Og enda mer om dekkene er dårlige. 
  • Sjekk lysene. Dårlige eller manglende lys i en av frontlyktene, samt manglende bremselys, skiltlys eller baklys er vanlige feil. 

 

Et MECA-verksted er aldri langt unna dersom du vil ha profesjonell hjelp. Men en ting kan du enkelt ordne selv. Bruk refleks når du selv er fotgjenger! Om alle gjør det når de er ute og går blir det tryggere å være fotgjenger - og bilist.