Elbil

Slik får du størst glede av el-bilen

2023-03-27

Nærmere ni av ti nye personbiler som registreres her i landet nå, er elbiler. Denne trenden ser ut til å fortsette – og det svekker ikke akkurat interessen at det stadig dukker opp nye attraktive modeller med god rekkevidde.

For å få størst mulig glede av den nye elbilen, enten du nylig har kjøpt, eller står på farten til å skrive kontrakt, kan det være nyttig å få noen gode tips med på veien.

Vi har spurt to som har gode kunnskaper på området hva de mener. Her får du de beste rådene fra Silje Guleng, daglig leder i Promeister Academy, og bilteknisk ekspert i Broom.no, Benny Christensen.

 

BennyDefinér ditt eget behov

– Et vellykket elbilkjøp starter med å definere behov. Må du ha firehjulsdrift? Må det være SUV? Og hvor viktig er lang rekkevidde for deg, sier Benny.

– Selv om bilkjøp ofte styres av følelser, blir det aldri feil å vurdere behov og kjøremønster nøkternt. For eksempel er det mange penger å spare dersom man kan klare seg med drift på to hjul i stedet for fire, fastslår han.

– I praksis er det sjelden man virkelig trenger firehjulsdrift. Merprisen er høy for et mer komplisert drivverk – og som regel et høyere forbruk, legger han til.

Når bilen godt og vel er valgt og kjøpt, starter neste fase, som handler om vedlikehold og verdibevaring.

 

Husk service på klimaanlegget!

– Dette temaet kan vi dele i to, sier Silje.

– Den første delen er det vi trenger verksted og fagfolk til, mens den andre er det vi kan – og bør – gjøre selv.

Noe vi ser at for få tenker på, er behovet for service på klimaanlegget. Det er enkelt å vite når noe må gjøres. Når bilen ikke kjøles nok, er noe galt. Dette kan også bety redusert batterikapasitet på noen modeller. Jeg anbefaler derfor en årlig sjekk av klimaanlegget, sier hun, og legger til at ladekontaktene også bør få jevnlig ettersyn.

 

Sjekk bremsene

– Disse skal tåle fukt, men det kan være grenser for dette, dersom bilen ofte står til lading i regnvær.

Ellers er bremsene et svært viktig punkt for ettersyn på en elbil, siden disse ikke brukes så ofte. Elbiler regenerer ved å bremse med motoren, og jeg husker knapt selv når jeg sist bremset med bremsepedalen i elbilen vår.

– Hva kan skje?

– Bremser som ikke brukes kan henge, noe som også kan gå ut over rekkevidden, sier hun videre.

 

Elbilsertifisert verksted

– Kan man bruke hvilket som helst verksted for elbilen sin?

– Nei, man må passe på at man bruker et elbilsertifisert verksted, noe som nå gjelder mange av verkstedene i MECA-kjeden. På et slikt verksted kan man være trygg på at de ansatte har alle nødvendige kurs for trygg elbil-service, understreker Silje Guleng. Hun minner om at også ladekabler må passes på:

– Ja, har man mistanke om at noe er feil, må man i alle fall ikke bruke en ladekabel som har fått en knekk, sier hun.

 

Den viktige ladingen

– Er lading av elbilen også et punkt å vurdere før kjøp?

– Ja, absolutt, fastslår Benny Christensen.

– Det er viktig å finne ut på forhånd hvor du kan få ladet bilen. Bor du slik at du vil være avhengig av gateparkering og lading eksternt, er det ikke sikkert at det er elbil du skal ha. Dette kan for eksempel gjelde om du bor midt i Oslo uten tilgang til egne lademuligheter.

Det er i det hele tatt veldig viktig å tenke over lademulighetene og kostnadene knyttet til lading på forhånd, sier han.

 

Lad når du kan, ikke vent til du må!

Benny anbefaler sterkt å forvarme batteriet før lading, noe som gir litt ekstra rekkevidde, og understreker hvor viktig det er å lade når man kan, og ikke vente til man må.

– Ladingen går mye raskere med varmt batteri enn med kaldt. Noen biler har batteripakke som kan forvarmes. I enkelte modeller startes forvarmingen manuelt, og på noen skjer dette automatisk. Forvarming kan spare deg for mye tid ved laderen.

Det er lurt å koble bilen til en lader om du likevel stopper for å handle eller utføre andre gjøremål. Slik kan du skaffe deg ekstra rekkevidde nok til at du kanskje slipper et ladestopp til før du er fremme.

På denne måten kan du alltid være litt i forkant, og unngå en og annen ekstra stressende situasjon.

 

På langtur

– Passer elbilen også til langturer?

– Langtur med elbil krever noe mer planlegging for passende ladestopp, men langs hovedveiene er lading normalt ikke noe problem. Det kan være noe mer krevende ute i distriktene, kanskje også med lavere ladehastigheter, sier Benny, som minner om at elbilen går mye kortere om vinteren enn det som er oppgitt.

– Her gjelder det å ikke se seg blind på sommerrekkevidden, sier han.

 

SiljeSaktelading

Selv om teknologien i en elbil er helt forskjellig fra fossilbilen, er det enkelte ting du som eier bør passe på selv, sier Silje Guleng.

– Du bør gi også elbilen litt omsorg! For eksempel bør du saktelade den minst to ganger i året. Dette er særlig viktig dersom du hurtiglader ofte.

– Hva er saktelading?

– Det er det som skjer fra ladeboksen din på veggen hjemme.

 

Bruk den flotte teknologien

– Hva er ellers viktig med lading?

– Batteriet i en elbil trives best når det ligger mellom 30 og 70 prosent. Derfor er det mange som legger inn ladestopp på 80 prosent. Dette er viktig for å balansere batteriet. Dersom dette topplades ofte, vil levetiden bli kortere.

Også i denne sammenhengen er det viktig at du bruker den fantastiske teknologien i elbilen. Har du for eksempel forvarmingsmulighet av batteriet før lading - så bruk den. Ladingen går mye raskere, og du sparer både tid og penger, understreker Silje Guleng, og legger til:

 

Aldri skjøteledning!

– Ladekabler skal henges opp, og aldri ligge på bakken.

Bruk aldri skjøteledning ved lading av elbil – det er strengt forbudt!

Les gjerne også instruksjonsboken for elbilen din, det blir aldri feil!

Skulle du likevel stå fast på noe, så spør fagfolk. Er du på det rette verkstedet, får du gode svar.